Tekstschrijver | SEO

Dat ik een blog heb waar ik over bier, taalkunde, boeken en reizen schrijf is natuurlijk heel aardig, het is ook maar vrije tijd, en vrije tijd is schaars. In het dagelijks leven werk ik als tekstschrijver en SEO-specialist, en hoewel die twee titels er bij mij inmiddels wel even gauw uitrollen als mijn naam of het soort bier dat ik voor het laatst gedronken heb, begrijp ik ook wel dat veel lezers van mijn blog er zich niet direct iets bij voor kunnen stellen. En dat terwijl ’t toch best interessante materie is. Teksten schrijven, SEO, zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands… Wat is het, waarom is het er?

Online tekstschrijver

Marcel Plaatsman tekstschrijver
Tekstschrijven doe ik op deze website voor m’n lol en zonder veel pretenties, maar toch hebben mijn blogteksten één ding gemeen met mijn professionele teksten: ze zijn in de eerste plaats voor het internet bedoeld. Online teksten, dat is wat ik maak, de hele dag haast, want ik ben online tekstschrijver. Nu zijn internetteksten natuurlijk op het eerste zicht ook maar gewoon teksten, wie leuke brieven kan schrijven kan ook leuke mails schrijven, nietwaar? En toch is er iets meer mee aan de hand, want voor mijn professionele online teksten houd ik heel nadrukkelijk rekening met de bijzondere spelregels van het internet.

Wie inlogt op internet komt vrijwel meteen bij Google uit, en zo is dat ook voor de online tekstschrijver die ik tijdens kantooruren ben. Google bepaalt voor een belangrijk deel hoe mijn teksten eruit moeten zien, want de mensen voor wie ik mijn professionele teksten schrijf willen dat hun website door Google gevonden wordt. Dáár dienen die teksten voor: vindbaarheid. Daarmee dienen ze natuurlijk ook de internetgebruiker, die, als hij googelt, op relevante websites uit wil komen. Wat ik doe is teksten maken die voor Google duidelijk zijn, waar Google goed aan af kan lezen dat ze relevant zijn, en die vervolgens dus ook goed vindbaar zijn voor wie in Google zoekt.

Nu zoekt iemand natuurlijk niet tekst alleen. Het gaat niet om mooie verhalen, het gaat om websites, om bedrijven, om geld. Wie een bepaald product verkoopt, wil door zijn doelgroep gevonden worden en die doelgroep zit op Google. Daarom loont mijn werk: als tekstschrijver verbind ik bedrijven met hun doelgroepen en zo gaat de bal rollen, zo wordt er uiteindelijk geld verdiend. Ook door mij, want tekstschrijver en SEO-specialist is gewoon een beroep, waarmee ik mij in mijn levensonderhoud kan voorzien.

Zoekmachineoptimalisatie – SEO

online vindbaarheid

Informatie vinden gaat makkelijker online…

Het werk dat ik doe is zelfs meer dan alleen teksten schrijven. Natuurlijk is schrijven wel de basis, het gaat om woorden immers, om zoekwoorden, maar die woorden zijn er niet alleen in teksten. Ik zorg er bijvoorbeeld ook voor dat de zoekwoorden aan afbeeldingen worden meegegeven, en aan links, zodat de websites waar ik aan schrijf ook op andere manieren hun relevantie tonen. Dat alles samen maakt dat mijn werk de titel zoekmachineoptimalisatie mag dragen, en dat woord wordt weer, naar het Engelse search engine optimisation (of optimization in Amerikaans Engels), afgekort tot SEO.

SEO is een afkorting die ik zo dikwijls gebruik, dat ik mezelf er wel op betrap haar als “zee-oo” uit te spreken, al klinkt “essay-O” natuurlijk beter, literairder. Maar dat zijn bespiegelingen die ik voor mijn blog bewaar. In mijn werk is SEO / zoekmachineoptimalisatie de parapluterm voor allerhande activiteiten, van het aanpassen en verbeteren van tekst-html tot het aanmaken van advertenties, want ook online-advertenties hebben natuurlijk alles met Google te maken, en juist die advertenties moeten relevant zijn om hun geld op te leveren. Het komt er kortweg op neer dat ik alles doe wat in mijn macht ligt om de relevantie van de websites waar ik aan werk te benadrukken. Dat maakt me SEO-specialist.

SEO: Werk en resultaat

Het mooiste werk is werk waar je direct resultaat van ziet: een huis bouwen, een tuin inrichten, iets tastbaars opleveren dat de inspanningen bekroont. Zelfs iets simpels als koken kan zo al voldoening geven. Hoe is dat nu voor mij, als tekstschrijver en SEO-specialist? De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dat resultaat nooit metéén kan zien. De tekst is dan wel af, het duurt altijd even voor Google ‘m oppikt. Wat dat betreft is online tekstschrijven net als brouwen: het moet even gisten, dan komen de verbindingen tot stand, dan pas kun je proeven of je inspanningen iets hebben opgeleverd.

pils

De SEO-Tekstschrijver is toch ’n beetje bierbrouwer.

Op mijn werk kan ik het zelden laten om tussen twee webteksten door, soms zelfs als ik eigenlijk met iets bezig ben, even te controleren of teksten die ik eerder geschreven heb al door Google zijn opgepikt. Ze zijn dan “geïndexeerd”, zoals dat heet. Google heeft ze gevonden, dat is de eerste stap. Goed nieuws voor de tekstschrijver! Wat daarna komt is de lange en onzekere weg naar de top: haalt deze tekst de eerste positie in Google, als je de zoekterm invoert?

De eerste positie is het einddoel van de SEO-specialist, hoger wordt het niet. De ervaring leert dat het kan, voor veel klanten is het me gelukt, en dat is prettig. De ervaring leert ook dat ik meer en meer van tevoren al kan inschatten, of het ook bij dít zoekwoord kan, het zoekwoord dat me vandaag wordt voorgelegd. Soms kan het eerlijkheidshalve níet, dan is de concurrentie ons te ver voor, maar dan kunnen we de doelgroep altijd nog wel met een ander zoekwoord bereiken. Zo wordt SEO steeds meer winnen, het is immers een spel waar ik de regels van ken, ik kan het verantwoord spelen en dat is deel van het succes.

De SEO-tekstschrijver vermant zich

Zo dan is mijn werk, zo dan is mijn schrijverij buiten deze website om: zoekmachineoptimalisatie, commerciële teksten, altijd weer het internet, altijd weer zoekwoorden. En op deze website verman ik mij, zo presenteer ik het tenminste. Helemaal waar is dat niet, want in werkelijkheid is alles verweven. Soms schrijf ik hier ook over opdrachten die ik heb gehad, en niet zelden denk ik hier ook wel ’n beetje over de regels van zoekmachineoptimalisatie na, als ik weer een tekstje schrijf. Want ook met mijn blog wil ik gevonden worden. Zo is er overal waar online teksten zijn, ook een beetje SEO.

Wilt u mij verder spreken over dit onderwerp? Dat zou natuurlijk zomaar kunnen, ik werk ook freelance. Kijk op mijn contactpagina voor meer details.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.