Wandelend door Wieringerwerf

Voor het dorp Wieringerwerf heb ik ooit bewondering gehad, toen ik veel kleiner was en in een veel kleiner dorp opgroeide. Wieringerwerf was het dorp van mijn grootouders, ik logeerde wel eens bij hen, en dan vond ik het heel wat, Wieringerwerf. Er waren winkels, twee kermissen zelfs, er was verkeer en je kon er wel drie kerken bekijken, in mijn eigen dorp waren dat er maar twee. En wat ’n bomen!

Nu ik zelf groter ben zie ik natuurlijk wel dat Wieringerwerf kleiner is dan ik toen dacht, saaier ook wel, minder succesvol zelfs – het is ook maar een polderdorp in een krimpregio, net als Burgerbrug. Toch ging er afgelopen weekend wel wat bekoring uit van het herfstige Wieringerwerf, en als voorbeeld van een gepland Zuiderzeedorp is het best interessant. De dorpskern is het resultaat van doordachte planning, met veel aandacht voor groen en iets minder voor architectuur, maar de paar “landmarks” die er dan toch staan zijn best fraai.

Wieringerwerf dus!

1.

Plaats van aankomst: het motel. Hier stoppen de snelbussen naar Alkmaar en Leeuwarden, eens per uur. Een laan leidt je het dorp in.

2.

3.

De dorpskern bestaat uit drie brinken, twee in oost-westrichting en één in noord-zuidrichting. Die laatste is van steen, hier zijn de meeste winkels. De andere brinken hebben een groener karakter.

4.

5.

Kinderen altijd prijs.

6. / 7.

Het standbeeld van De Maaier staat op de hoek van twee brinken. Er is een café naar vernoemd.

8.

9.

De brinken bieden groene doorkijkjes, hier op het statige waterschapsgebouw bij De Maaier.

10.

En op de stoere katholieke kerk, uiteraard.

11.

12.

13.

Aan het einde van de zuidelijkste van de twee oost-westbrinken staat de brandweerkazerne.

14.

Tussen de brinken zijn woonbuurtjes.

15.

16. / 17.

18.

19.

Het gemeentehuis is sinds de laatste herindeling nutteloos geworden, maar het is wel een belangrijk onderdeel van het dorpsgezicht. Het sluit de noordelijke oost-westbrink af (foto 4. was er ook een doorkijkje naar).

20.

21.

22.

Het carillon op de brink.

23.

24.

Zo gingen we het dorp weer uit.

25.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.