Een rondleiding in Alkmaar met en zonder mij

Al meer dan tien jaar woon ik nu in Alkmaar. Dat is ’n beetje toevallig zo gekomen, zoals dat voor wel meer Alkmaarders lijkt te gelden, maar met de jaren ben ik wel aan de stad verknocht geraakt – ook al iets dat voor meerdere Alkmaarders geldt. Geef me ongelijk: Alkmaar is ’n mooie, oude stad en er zijn prima voorzieningen. Het is dan wel geen wereldstad, het is er goed toeven, in ieder geval voor mij.

Rondleiding in Alkmaar

Het komt wel ‘ns voor dat ik vrienden of schoonfamilie uit het buitenland ontvang. Hen Alkmaar laten zien is dan natuurlijk wel een verplichting. Mijn rondleiding heb ik inmiddels vaak herhaald en steeds verbeterd: in een uur, haast anderhalf uur kan ik geïnteresseerde bekenden, dan wel beleefde bekenden die interesse veinzen, Alkmaar van binnen en van buiten laten zien, met de mooiste historische verhalen en de grappigste geheimen. Ik ben haast een gids geworden.

Natuurlijk heb ik ook vrienden, bekenden en familie uit eigen land Alkmaar dikwijls laten zien. Mijn Alkmaarse rondleiding is ook voor hen een kleine openbaring, zo is mijn ervaring, want daar waar buitenlandse bekenden vooral “een Nederlandse stad” verwachten, zonder meer (een rol die Alkmaar goed kan spelen, overigens), daar verwachten de Nederlanders zo nadrukkelijk “een gewone Nederlandse stad”, dat ze Alkmaar ónderschatten, en dan wordt het pas werkelijk leuk. Alkmaar blijkt voor Nederlanders mooier dan verwacht.

Maar goed, voor de lezers van mijn blog is dit verhaal natuurlijk wat onaardig, ik vertel hier maar over privileges die vrienden en familieleden hebben, en impliceer zo dat anderen die privileges níet hebben. Wie mij niet persoonlijk kent heeft niks aan die leuke Alkmaarse rondleiding van mij – tenminste, zo was het altijd. Vanaf nu is dit veranderd.

Alkmaarse rondleiding met de app

Vrienden van mij, die mijn telefoon kennen (een oude Nokia) en mijn soms wat al te kokette hang naar nostalgie, zullen het wellicht niet geloven, maar toch is het zo: je kunt me voortaan als app downloaden. Zonder mijn gezicht erbij, het moet leuk blijven natuurlijk, maar wel met mijn Alkmaarse rondleiding. Al wie wil gaan struinen door het Alkmaarse, kan dat nu met mijn verhalen en mijn enthousiasme doen, zonder dat je daarvoor met mij of met mijn eega bevriend of zelfs verwant hoeft te zijn. De techniek staat voor niks.

rondleiding-Alkmaar

De rondleiding door Alkmaar als app.

WalkTheCity, heet de app (dat heb ik niet bedacht), en de rondleiding van mij die via deze app beschikbaar is heet Alles Alkmaars (dat heb ik wel bedacht). Als SEO-tekstschrijver heb ik zowaar iets mooiers gemaakt dan gewoon ’n webtekst, het is een hele rondleiding deze keer. Zo dus kunt u heerlijk rondwandelen langs grachtjes en geveltjes, met telkens wetenswaardigheden erbij die ik voor u beschreven heb, zonder dat ik u persoonlijk ken. Of wel, natuurlijk – ook mijn vrienden mogen de app downloaden, graag zelfs, want hoe meer mensen er straks mijn route wandelen, hoe belangrijker ik mij waan. Het enige punt van zorg is dat het zo wel steeds minder loont om nog met mij bevriend te zijn…

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.