Bierrecensie: Warsteiner Braumeister

Warsteiner BraumeisterNadat ik vorige zomer voor pils pleitte, is er inderdaad ’n kleine pilsrevolutie gekomen, niet zozeer als gevolg van mijn pleidooi, maar als bevestiging. Kleine brouwers zijn echte pilseners gaan brouwen en de grote pilsmerken zijn op hun buurt begonnen de grenzen van de stijl te verkennen – van Gulpener tot Heineken. Toen ik zag dat Warsteiner Braumeister op de markt bracht, ter ere van 500 jaar Reinheitsgebot, dacht ik dan ook dat dit bier in die trend zou vallen.

De verwachting van pils

Duitsland is pilsland, meer dan Nederland, en ze kunnen er ook echt heel degelijk pils maken. De bitterheid van Jever is een prachtig voorbeeld van wat deze stijl, ook in grote hoeveelheden, vermag. De kleine brouwers met hun ongefilterde pilsjes zijn een lichtend voorbeeld voor iedere Nederlandse brouwer die zich aan pils wil wagen. Maar Warsteiner is toch niet helemaal wat je je bij Duits pils voorstelt. Het is een vrij slap, doordrinkbaar pils dat dichter bij Heineken en Jupiler ligt dan bij de goede Duitse voorbeelden.

Wat zou ik dan verwachten van Warsteiner Braumeister? Om eerlijk te zijn verwachtte ik iets als Brand UP, of misschien iets als Grolsch Extra Vers. Stiekem hoopte ik op een ongefilterd, hoppig pils in de beste Duitse en Tsjechische traditie. Iets dat ook door Gulpener gebrouwen had kunnen worden. Maar dat was meer hoop dan verwachting. Noch hoop, noch verwachting kwamen uit: Warsteiner Braumeister is geen pils.

Wenen in de herfst

Bij het uitschenken viel al direct op dat dit bier behoorlijk troebel en donker was. De Warsteiner Braumeister bleek meer dan amberkleurig, neigend naar rood. Het schuim was stevig, romig, plakkerig. In de geur viel een lichte oxidatie op (iets papierigs, rozijn), verder ’n beetje peer en vooral karamel. Dit was een zoet bier, zoveel was duidelijk. Toch was de eerste slok nog plakkeriger dan het schuim had kunnen verraden.

Goed, mijn verwachting kwam niet uit. Dit was geen pils, dit was eerder een bock. Geen Brand UP, maar Brand Imperator. Anderen zeggen: een Vienna Lager, voor wat dat waard is. Warsteiner Braumeister was een vol, romig en zoet bier. Van de Cascade die op het etiket staat vermeld viel eigenlijk niks te merken. Karamel en broodachtige mout overheersten. Verder aroma’s van rood fruit en rozijnen.

Warsteiner Braumeister: eindoordeel

Een echt zomers bier is Warsteiner Braumeister niet. Hoppig is het evenmin, ook al doet het etiket vermoeden van wel. Maar voor een regenachtige avond in juni is het eigenlijk prima geschikt. Een vol en romig donker bier, iets te zoet naar mijn smaak, maar toch niet storend snoepachtig. De plakkerigheid is wel een beetje een probleem, vind ik. Het peer-achtige zal een bijproduct van gist zijn, wat je toch niet helemaal verwacht bij een ondergistend bier. Het bier lijkt ook iets geoxideerd (rozijnen, papier).

Al bij al dus een aardig bier, maar te wankel voor zo’n grote bierfabriek als Warsteiner en tegelijk niet speciaal genoeg voor een sympathieke kleine brouwer. Het is net niet wat je mag verwachten en het is ook net niet wat je zou hopen. Laat ik het een 6,5 geven.

Warsteiner Braumeister in cijfers

Ik proefde dit bier thuis, op 30 juni 2016, nadat ik het eerder deze week had gekocht bij de lokale Albert Heijn.

  • Brouwerij: Warsteiner
  • Bier: Braumeister
  • Alcohol: 5,2%
  • Stamwortgehalte: 13.4 Plato
  • Bitterheid: 40 EBU
  • Houdbaarheidsdatum: 5 september 2016

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.