Bierrecensie: Weiherer Zwickerla hell

In mijn vorige blog over pilsschaamte had ik het er al over: dat Zwickerla van brouwerij Kundmüller uit Weiher, dat is heel best. Ik dronk ’t al even geleden voor ’t eerst bij café In de Wildeman in Amsterdam en daarna nog wel ’ns bij ’t Kelkje en steeds beviel ’t me geweldig. Maar hoe herbeleef ik die herinnering, als zulk bier tegelijk zo lastig te krijgen is? Nu, het geluk lachte me toe: toen ik vrijdag bij de Bierhut in Castricum binnenging stonden er precies twee flesjes van. Dat is toch dicht bij huis! Gelegenheid dus voor een nauwkeuriger bespreking.

Bier uit Weiher

Toen ik in februari dit jaar in de trein naar Wenen zat – niet mijn gewoonte, maar ik was op reis, met Boedapest als einddoel – raakte ik aan de praat met een vriendelijke Duitse heer die er in Regensburg uit moest. We hadden het over het landschap, over de kleur van Neurenberg, over de sneeuw en over de Brexit – maar uiteraard ging het ook over bier. De heer boog wat naar voren en gaf me z’n Geheimtipp: een echt goede, kleine Frankische brouwerij zou ik vinden in het dorpje Weiher.

„Dat dorp ken ik,” antwoordde ik naar waarheid, „ik ben daar geweest.” Weiher is een mooi dorpje in een mooier dal, niet ver van Bamberg vandaan, die mythische bierstad waar iedereen met ’n hart voor Duits bier heen wil (en wie er al geweest is, wil terug). In Bamberg ben ik al vaker geweest dan in Boedapest. De laatste keer gingen we op de terugweg langs Weiher en daar dronk ik toen al bier van die sympathieke brouwerij daar, brouwerij Kundmüller. Hun assortiment is plezierig gevarieerd: van IPA tot Schwarzbier, van rookbier tot pils. En ze brouwen daar dus Zwickerla.

Zwickerla hell geproefd

Zwickerla zit er uit als gewoon pils: lekker geel, met een stevige schuimkraag; de fles is natuurlijk een halve liter groot, zoals dat hoort. Met een alcoholpercentage van 4,9% kun je je aan die hoeveelheid verder ook geen buil vallen. Houd je ’t glas wat tegen het licht, dan valt wel op dat het bier niet doorschijnend is, maar troebel. Dat is eigen aan de stijl (Zwickel- oftewel Kellerbier).

De geur van Zwickerla is eigenlijk ook nog niet ongewoon. De geur is wel intens, vind ik, je ruikt hier al wel meer dan in een „gewoon” pilsje. Moutig en een beetje zoetzuur is het. Zo vond ik bier ruiken toen ik nog een kind was (en het dus niet dronk), het is fijn om het nog ’ns zo te mogen beleven, die geur. Maar wat voor bier gaat achter zo’n geur schuil? Een fris zoetzuur bier, nogal moutig?

Eigenlijk wel. Zwickerla is moutig, daar kun je niet omheen. Maar waar de smaakbeschrijving „moutig” vaak voor een wat weeïg zoete graansmaak staat, daar is dit bier juist knisperend fris. Het is alles wat goed is aan mout zonder het vervelende. Geen bostel, maar zomers gras. Je ziet dat graan al naar je wuiven op die Frankische heuvels. Grassig is ook de hop: een tikje citrus, iets van peper… Eigenlijk is alles augustus aan dit bier, schrijf ik in september. Weides vol paardenbloemen, het gras al niet jong meer, het licht diep alsof het van ver komt.

Maar Zwickerla doet me niet alleen aan augustus denken. Dit bier doet me aan haast alles denken: het palet is zo compleet als een geel palet kan zijn. Ik dronk van ’t weekend nog Filou, zo’n prima Belgische tripel met net een tikje hop – daar doet me het óók aan denken. Westmalle, desnoods. Maar het is een pilsje, dit, het is maar 4,9% en het is ondergistend. Toch is het zo vol van alle smaken die bier tot bier maken. Die geur toch ook, waar ik als kind al zoveel van verwachtte, toen ik nog niet mócht…

Weiherer Zwickerla: eindoordeel

De pilsschaamte ben ik natuurlijk allang voorbij. Dit bier heeft alles. Ik wil het een 10 geven en dat moest ik dan ook maar doen. Het is zo heerlijk dit. En het is niet vluchtig: de smaak blijft je lang bij, je kunt er nog langer van genieten dan een halve liter duurt. Dat zoiets tegelijk zó doordrinkbaar kan zijn, dat is brouwkunst. En ach, ik gún ze het ook, die 10, want dat dorpje is inderdaad een Geheimtipp. Deel die tip met mate.

* Weiherer Zwickerla hell
* Brauererei Kundmüller
* Weiher, Frankenland, Beieren
* Duitsland
* 4,9%

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.