Happy New Beer niet ver van hier

Ik kom zelden in Heiloo. Ik kom de laatste jaren ook zelden op bierfestivals. Daar kun je allerlei redenen voor bedenken, maar in de praktijk is het ’n kwestie van urgentie: ik hoef nou eenmaal niet vaak in Heiloo te zijn en bierfestivals zijn hoe dan ook luxe, overdadige luxe, ik kan nooit naar allemaal. Vandaag was ik op een bierfestival in Heiloo, Happy New Beer, en dat ik daar was had ook alles met urgentie te maken en anders wel met sympathie.

Eerstejaarsbieren in Heiloo

Hoe geef je een bierfestival urgentie? Vroeger was dat zo moeilijk niet: je nodigde wat lokale brouwerijen uit voor de regionale verbondenheid en wat landelijke voor je affiche en de PINT-leden uit de regio kwamen vanzelf, al dan niet met hun pasje en hun tasje. Tegenwoordig zijn er elk weekend bierfestivals en zijn die brouwerijen uit de buurt landelijke of zelfs internationale spelers geworden. Dan moet je urgentie komen van de bieren zelf: die zijn idealiter zo nieuw mogelijk.

Happy New Beer had het lef brouwers uit te dagen nieuw bier mee te nemen. Elke brouwer had een primeur, helder aangeduid in het festivalboekje. De bezoeker kon dus veilig van nieuwe smaak naar nieuwe smaak gaan, van verrassing naar verrassing, en in die nieuwe bieren kon je dan de laatste trends terugproeven of de volgende vermoeden. Dát maakte dit feest urgent: je kon er de bieren van het komende seizoen proeven, van relevante brouwerijen. Horeca-ondernemers met oog voor bier waren dan ook aanwezig en konden ter plekke zaken doen, daar was bewust ruimte voor gecreëerd.

Ik kwam er met de fiets en kocht er een starterspakket, waar ook het instructieve boekje bij hoorde. De dame aan de receptie miste het overzicht op wie eerst kwam en wie later en vergat me ook dat boekje mee te geven (daar moest ik voor terug), maar meteen daarna werd ik gelukkig welkom geheten door organisator Frans Ruiter. Zijn hand was ook duidelijk te herkennen in de gekozen vorm: een goede afweging van hippe en traditionele brouwerijen, met veel aandacht voor de streek; een gemoedelijke opzet (“Neem gerust eigen eten mee”); wat Spielerei met het buitenissige, zoals de mogelijkheid je bier met ’n gloeiende steen te verhitten om meer karamel te kunnen proeven. Frans houdt van bijzondere smaken en de variaties daarop, maar vergeet gelukkig nooit dat bier in de eerste plaats gezelligheid is.

Bier en architectuur

bier-heiloo

De koepel – Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Dat ik zelden in Heiloo kom is Heiloo niet te verwijten, want het is best een aardig dorp. Het is voor Noord-Holland wel bijzonder omdat het op oude zandgrond ligt. Rondom het romaanse kerkje gaan statige lanen hobbelend over dat zand, de oude kom is uitgestrekt en plezierig rommelig. Heiloo doet soms aan van die typische Belgische plaatsjes denken, met de Kennemerstraatweg als “steenweg”. De fijnste architectuur in het dorp is die van het kerkje, maar de machtige koepel van het oude gesticht Sint-Willibrordus spreekt minstens even sterk tot de verbeelding en daar vond dit festival plaats.

Alkmaar heeft z’n jaarlijkse bierfestivals in de Grote Kerk, een magisch decor. Amsterdam had zulke festivals in de Posthoornkerk en de Beurs van Berlage. Ook elders in het land is bierfeesten een historisch toneel gegund. Happy New Beer kreeg z’n beslag onder de indrukwekkende bakstenen koepel van de Willibrordusstichting. Dat droeg zeker bij aan de sfeer van het festival. Goed, je fiets parkeren was niet altijd makkelijk en het personeel van de koepel wist bij momenten niet wat ’t overkwam, maar de oude ruimte met z’n kalme materiaal van steen en glas was als een warme deken. Zo ervoer ik ook het weerzien met oude bekenden uit de tijd dat ik nog wel vaak op bierfestivals kwam en trouwens ook vaker in Heiloo.

Nieuwe traditie?

Een nieuwjaarsbierenfestival, waar je de trends kunt betrappen en meteen ook leuke contacten op kunt doen, dat heeft wat mij betreft bestaansrecht. Ik kijk dan ook uit naar volgende edities van dit festival. Het is de organisatie gegund en onze regio natuurlijk ook – Alkmaar en Heiloo liggen in een boeiend bierlandschap, met heel wat nieuwe brouwerijen en andere nog volop in ontwikkeling. Een krachtig, inhoudelijk festival als dit is een welkome aanvulling.

Eén reactie

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.