Van Muiden naar Weesp

Gisteren was een goede dag voor een wandeling. Met de bus hebben mijn vriendin en ik ons naar Muiden laten brengen en van Muiden wandelden we langs de vriendelijke Vecht naar Weesp. Muiden trekt veel bekijks met z’n fraaie middeleeuwse slot, maar als stadsgezicht is Weesp eigenlijk aardiger. De foto’s hieronder zijn meteen maar het afscheid van mijn cameraatje, denk ik, er moet maar ‘ns ’n opvolger komen na al die jaren.

1.

Muiden ligt aan zee, dat wil zeggen, het plaatsje ligt aan de voormalige Zuiderzee. Hier mondde de Vecht uit in het brakke water, zoals de Amstel iets verderop in het IJ uitmondde. Amsterdam en Muiden hebben een vergelijkbare onstaansgeschiedenis, maar omdat Muiden op de grens van de Utrechtse en Hollandse macht ontstond, kon het nooit veel worden. Militair was het wel van belang, de monding van de Vecht werd eerst met het Muiderslot en later met forten verdedigd.

2.

3.

De rivierdijkjes werden de straten van Muiden, met aan één kant, net als bij de Amsterdamse Warmoesstraat, huizen met hun achterkant naar de rivier toe, en aan de andere kant een kade.

4.

5.

In plaats van een dam ligt er tussen beide oevers een sluis, die op zonnige dagen intensief gebruikt wordt door de pleziervaart. De bijbehorende brug is dan meer open dan dicht.

6.

7.

8.

De rechteroever is een kade en die kade leidt naar het Muiderslot.

9.

10.

11.

12.

13.

In de binnenhaven troffen we nog het oude schip “Hydrograaf”, die in de laatste maanden van het jaar een andere naam draagt en dan door de racistische jeugd van het vaderland vrolijk bezongen wordt.

14.

Tegen de stroom in volgden we de Vecht tot Weesp.

15.

16.

17.

18.

19.

Ook Weesp is op een rivieroever ontstaan, maar dan meer als Kampen, met bebouwing aan één kant van het water en daarachter grachten de toekomst in. Op de oorspronkelijke oever staat een forse middeleeuwse kerk.

20.

21.

22.

23.

24.

Om de kerk liggen smalle straatjes, maar daarachter is de brede Nieuwstraat, waar je de winkels zou verwachten, maar die zijn er eigenlijk nauwelijks. Weesp heeft vooral horeca en verspreid wat winkeltjes.

25.

26.

In de 18e eeuw werd er een doorbraak gedaan om het classicistische stadhuis een voorplein te gunnen. Dat levert ’n fraai stadsgezicht op, zeker in combinatie met de gracht.

27.

28.

29.

De Achtergracht is helaas gedempt, maar heeft nog wel een groene aanblik.

30.

31.

Het noordelijke deel van de Oudegracht is pittoresk. De Oudegracht loopt hier over in het Smal Weesp, de monding van de Gaasp in de Vecht.

32.

33.

34.

35.

36.

Duifjeskunst besluit Weesp.

37.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.