Bier in Alkmaar: 1573 Pinksterdrie

Alkmaar is bierstad, dat vertel ik de lezers van dit blog nu al een tijdje, en er worden me alleen maar meer argumenten aangereikt. Deze zomer hield ik mooie taplijsten bij en verder was ik enthousiast over de Alkmaarse brouwerij Zeglis. Nu, deze week, is er een tweede Alkmaarse brouwerij bijgekomen, brouwerij 1573, en hun eerste bier kwam woensdag op tap bij De Kleine Deugniet: de 1573 Pinksterdrie.

1573: Alkmaarse biergeschiedenis

brouwerij 1573De naam 1573 slaat natuurlijk op het Alkmaars ontzet. Op 8 oktober 1573 werden de Spanjaarden definitief verslagen en was Alkmaar een vrije stad. Het jaartal heeft hier al vaker met bier te maken gehad. Zo bestond er enige tijd een café aan de Gedempte Nieuwesloot dat 1573 heette – maar daar ben ik nooit geweest. Wel was er een hobbybrouwerij, 1573, maar daar komt de officiële brouwerij 1573 niet direct uit voort.

Hoe dan ook, brouwerij 1573 is er nu, in 2016, onnoemelijk veel jaren na het Ontzet, maar wel midden in de Alkmaarse bierrevolutie. Want na Zeglis is er dus 1573 en ondertussen bestormt ook Leeghwater de poorten, vanuit De Rijp, maar ook dat is Alkmaar tegenwoordig. En het gonst: er zal nog meer Alkmaars bier komen, veel meer. Alsof we aan onze buren in Heiloo, Limmen en Langedijk niet al genoeg hadden! Je kunt straks een bierkaart vullen met alleen bier uit Groot-Alkmaar. Geen biergeschiedenis, maar biertoekomst heeft Alkmaar en in die toekomst staat brouwerij 1573.

1573 Pinksterdrie: een bier voor stad en streek

Het eerste bier van 1573 heet Pinksterdrie. Noord-Hollanders zullen dan direct aan de Zaanstreek denken, waar ze de derde pinksterdag vieren. De dinsdag na Pinksteren was in 1573 de dag waarop het Spaanse leger bij Wormer tot staan werden gebracht, wat het achterland veel leed bespaarde. Daarna trok het leger naar Alkmaar om daar, zoals bekend, nogmaals bakzeil te halen. De naam van het eerste bier van brouwerij 1573 legt duidelijk het verband tussen stad en streek, wat de potentiële afnemers ten plattelande vast gunstig zal stemmen. Een bier dat velen zal smaken?

1573 Pinksterdrie geproefd

Ik proefde de 1573 Pinksterdrie op donderdag. Daarmee was ik latig, want het bier was woensdag al geïntroduceerd. Toen kon ik niet, ook voor ’n bierblogger zijn er soms andere dingen in ’t leven. Twee vaten gingen er doorheen die woensdag, de 1573 Pinksterdrie was al haast óp, maar gelukkig werd er die donderdag een derde vat aangesloten in De Kleine Deugniet en uit dat vak kwam mijn biertje. Ietwat troebel, maar mooi van kleur, amber en oranje met ’n gloed van rood. Het geurde fruitig, als de nazomer, met in de verte ’n licht melkzuurtje, maar niets om me zorgen over te maken. En dus proefde ik.

De 1573 Pinksterdrie ruikt niet alleen fruitig, het smaakt ook fruitig. Hop en gist lijken in dit bier precies dezelfde kant uit te willen: die van sappig rood fruit. Framboos, aardbei, watermeloen desnoods – steeds had ik de associatie met rode kleuren. Ook wel iets tropisch hoor, mango misschien, of ’n ander fruit dat ik nog niet ken. Zoveel fruit overmeesterde me dat ik de bitterheid eerst nauwelijks proefde, die kwam pas na ’n slok of wat, als ’n lichte prikkeling langs mijn wangen.

1573 Pinksterdrie: het oordeel

De nasmaak ebde snel weg, zodat ik werd uitgenodigd nóg ’n slok te nemen. De 1573 Pinksterdrie is een echt doordrinkbaar bier, het gaat geen strijd aan op je tong, maar vloeit naar binnen en dan weg. Daarmee heeft deze nieuwe brouwerij inderdaad een bier voor stad en streek afgeleverd, een bier dat vast velen zal smaken. ’n Mooie aanvulling op het steeds rijkere Alkmaarse bierlandschap.

1573 Pinksterdrie in cijfers

  • Brouwerij 1573
  • Pinksterdrie
  • Alcoholpercentage: 7,4%
  • Kleur (EBC): 15
  • Bitterheid: ?

Geproefd op 20 oktober 2016 bij De Kleine Deugniet in Alkmaar.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.