Bier in Alkmaar: Zeglis Temeer

De week na mijn vakantie (en na windstilte op dit blog) is de week van het Alkmaars Ontzet. Morgen wordt dit feest gevierd, maar de hele week waren er al voorbereidingen. Gisteren drongen grote draken de oude stad binnen, een groots evenement op het Waagplein – en in de schaduwen van die draken, die hoekig bewogen in het licht van de straatlantaarns, stond ik. De brouwer van Zeglis overhandigde me wat flesjes. “Proef maar.”

Brouwerij Zeglis in Alkmaar

Nu is dat natuurlijk allemaal niet zo schimmig, ik ben met de brouwer van brouwerij Zeglis bevriend en ik ben betrokken geweest bij de lancering van hun eerste bier, de Zeglis Eersteling. Wie bij de presentatie was heeft me er horen spreken. Het is natuurlijk ook geen toeval dat mijn telefoon opduikt op de foto’s die brouwerij Zeglis deelt op Facebook. Ik draag brouwerij Zeglis een warm hart toe.

Zeglis TemeerHet leuke is: ik ben niet de enige Alkmaarder die dat doet. De Zeglis Eersteling, een frisse IPA met ’n twist, werd deze zomer enthousiast ontvangen en volop gedronken op de Alkmaarse terrassen. Om de vraag aan te kunnen werd er een tweede batch gebrouwen en er staan volgende op stapel, de Zeglis Eersteling is een blijvertje. Tot de (relatief zeldzame) hop op is, althans. Maar dan komt er vast een Tweedeling.

Zeglis Temeer – Vanillestout

De echte opvolger van de Eersteling is de Zeglis Temeer. Dat zat ook in de flesjes die ik meekreeg. Morgen zal het voor het eerst worden geschonken in het Alkmaars Koffiehuis, maar gisteren proefde ik het dus vóór, en één keer eerder, toen met het Alkmaarse biermuseum De Boom als decor. Toen vonden we het bier jong, maar veelbelovend. Ook gisteren was het bier nog guitig en vol energie – het kan de Alkmaarders niet langer worden onthouden.

Hoe smaakt nu die Zeglis Temeer? Het bier smaakt op vele manieren, het smaakt vele kanten op, en tóch is er balans. Het ruikt naar hop en naar cacao. Het schuim is zo romig als warme chocolademelk. Het bier dan is bitter en kruidig in de mond, het trekt voorzichtig aan de wangen, de grassige tonen van hop doen zich gelden. Dan haalt de warme gloed van chocola, koffie en karamel die hoppen in. Een tikje rook, een schijn van hout. De nasmaak is lang en zacht. Als je het bier langer in je mond houdt komt de vanille verder naar voren.

Zeglis Temeer zelf proeven

Natuurlijk, ik ben bevooroordeeld, ik zal hier niet zomaar iets naars over de Zeglis Temeer gaan zeggen. Maar toch is al het positieve waar. Wie wil weten wat ‘ie er zelf van vindt moet morgen, tussen de optochten en de zuurkool door, maar naar het Alkmaars Koffiehuis wandelen (Gedempte Nieuwesloot 42), daar is de Zeglis Temeer voor het eerst te proeven.

  • Zeglis Temeer
  • Vanillestout
  • Brouwerij Zeglis
  • Alcoholpercentage: 8,5%
  • Kleur (EBC): 144
  • Bitterheid (EBU): 70

Volg Brouwerij Zeglis ook op Facebook

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.