Mijn eigen boekwinkeltje

Als ik een stad bezoek, hoop ik er een goed brouwcafé te vinden en een fijne boekwinkel. Iedereen heeft zo z’n noden, ik houd van boeken en van bier. Dit blog is ook rond die interesses opgebouwd. Hoewel bloggen ook wel iets van brouwen heeft, heb ik een eigen brouwerij alleen nooit geambieerd. Een eigen boekwinkel eigenlijk ook niet, tenminste, niet als broodwinning want iedereen vertelt me dat dat maar moeilijk gaat. Nu presenteer ik, op mijn nieuwe bedrijfswebsite, een hybride: een boekwinkel met zelfgeschreven boeken.

Boekverkoper

Dat ik mijn eigen boeken verkoop is niet helemaal nieuw. Ik geef geregeld lezingen en presentaties over het Tesselse dialect en dan verkoop ik daar de gedrukte exemplaren van mijn Tessels Taalboekje en van Beurd en deen. De voorraad Taalboekjes is wel zo goed als uitgedund, dus het idee om dit werkje ook als e-book aan te bieden ging al langer door mijn hoofd.

Ach, en toen kwam er een crisis waar we het hier verder maar niet zullen hebben en rijpte het idee nog wat vlugger: als ik mijn eigen boeken nou allemaal zou aanbieden, in een eigen kleine webwinkel? Dat zou een mooi appeltje voor de dorst wezen, nietwaar?

Het idee was er gauw en ook het winkeltje kon door de kundige mensen van Dreamlab wel snel in elkaar worden geknutseld. Het openstellen van de veilige betaalomgeving had iets meer voeten in de aarde, maar dat is nu ook gelukt. Er kan dus gewinkeld worden in mijn webshop, mijn online boekwinkel. Wees welkom!

Eigen boeken, eigen brouwsels

Die vergelijking met een brouwerij, die zal ook wel met de crisis samenhangen en met toenemende dorst, maar ze is wel werkbaar, vind ik. Net als in een echte brewpub staan er verschillende projecten op de tap. Beurd en deen is als een “collab” te beschouwen, een samenwerking met uitgeverij TexelNU. Zij zorgden voor de aantrekkelijke uitvoering van dit boekje, een rijke kleurendruk met een uitgekiende vormgeving. Ik zorgde voor de tekst: de geschiedenis van Texel op sien Tessels. Als je in mijn boekwinkel op dit tappunt klikt, kom je ook direct in de webwinkel van TexelNU terecht. Wel zo makkelijk.

Ik bied ook een proevertje aan: Een eigen gids voor Texel, mijn subjectieve eilandgids, kan gewoon gratis worden gedownload. Zo kunnen mensen kennis maken met mijn schrijfstijl en met mijn passie voor dat eiland. Dat verlaagt hopelijk de drempel die het betaalmuurtje van de andere boeken nog is. Een e-book voor € 5,50, het is eigenlijk net zo duur als een biertje tegenwoordig, maar ik begrijp ook wel dat mensen bij dat biertje wat sneller over te halen zijn.

Net als in de brewpub is er ook in mijn online boekwinkeltje de belofte van nieuwe brouwsels. Ze zitten terwijl ik dit schrijf al in de vergistingstank, ze borrelen op de achtergrond. Als opvolger van Een eigen gids voor Texel komt er, nog uitgebreider zelfs, Een eigen gids voor Alkmaar. Ik heb nu 20.000 woorden en schrijf er vandaag weer aan verder. Deze gids zal ik ook, voor € 5,50, als e-book aanbieden. Verder hoop ik mijn oude liefhebberij van de Noord-Hollandse kerkarchitectuur weer op te pakken, daar zit ook ’n boeiend boekje in. En taal, natuurlijk, er is nog zoveel te vertellen over taal!

Texel & de Overkant

Ideeën genoeg, gelukkig. Een gebrek daaraan, dat zou pas een crisis wezen. Ik heb nu drie boekjes in het winkeltje staan die over Texel gaan, daar komt in de nabije toekomst dus een boek over Alkmaar bij. Een boek over kerken in Noord-Holland moet beide regio’s verbinden. Want het is dus echt als in het brouwerijcafé: regionale ingrediënten, regionale brouwsels, inspiratie van om de hoek.

Het mooie van een online boekwinkeltje is natuurlijk dat het altijd overal bereikbaar is. Ik ben dag en nacht geopend. Wie bij mij een boek wil kopen, hoeft niet naar Alkmaar of naar Texel. Bestellen kan vanuit heel Nederland en ook vanuit België, daar is in de betaalomgeving rekening mee gehouden. Wie nog even thuis wil blijven, kan dus evengoed bij mij een boekje kopen. Graag zelfs. Zo helpen we elkaar.

Naar de boekwinkel

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.