Bier in Alkmaar: het jaar 2017

Aan het einde van 2015 schreef ik over bier in Alkmaar en in de zomer van 2016 hield ik actief taplijsten bij. Nu is het 2017 en blik ik graag vooruit, verder de toekomst in, want bierstad Alkmaar is volop in ontwikkeling en die ontwikkeling blijft fascinerend, zeker voor ’n bierblogger als ik.

Alkmaars bier

bier in alkmaarEen eigen brouwerij ontbeert Alkmaar, schreef ik eind 2015. Toen al wist ik dat er ideeën waren voor 2016, en die ideeën hebben ook daadwerkelijk vorm gekregen. Brouwerij Zeglis is er en schonk de kaasstad toch al 10.000 liter bier, van rokerige stout tot frisse IPA, met bijzondere hoppen en andere verrassingen – als huurbrouwer, dat wel, maar het voornemen om een eigen brouwinstallatie neer te zetten in Alkmaar was er wel vanaf het begin.

Alkmaar kreeg er in de loop van 2016 zelfs een tweede huurbrouwer bij, Brouwerij 1573, en het naburige Heiloo zette zich verder op de kaart met de indrukwekkende bieren van brouwerij Moersleutel. Ook brouwerij Dampegheest wist zich verder te profileren als brouwer voor Groot-Alkmaar. En meer… In 2017 zal het aantal Alkmaarse bieren verder toenemen.

Alkmaarse biercafés

Met het aantal lokale bieren zou ook het aantal tappunten in goede biercafés mee moeten groeien en gelukkig gebeurt dat. Hoewel bescheiden, groeide ’t Kooltuintje van drie naar vier wisseltaps, terwijl proeflokaal De Boom zich voornam van 10 naar 12 tappunten te gaan. De grootste klapper maakt De Kleine Deugniet, die in een nieuw pand aan de Gedempte Nieuwesloot de beschikking zal krijgen over 17 kranen – en misschien zelfs nog meer, als de ruimte dat toelaat.

Een trend die eind 2015 nog onzeker leek heeft gelukkig ook doorgezet: speciaalbier beperkt zich allang niet meer tot de biercafés. Het begint er stilaan toch op te lijken dat die standaardkaartjes van Heineken en InBev definitief het veld ruimen voor meer doordachte bierkaarten waarop brouwerijen uit de regio vertegenwoordigd zijn. Dat meer en meer toeristen bierstad Alkmaar weten te vinden zal aan deze ontwikkeling wel bijdragen.

Biertoerisme

Nu, laten we eerlijk zijn, die toeristen komen vooral voor de geveltjes en de kaasmarkt, en de fijne combinatie van zon, zee, strand, duinen en de intercity naar Amsterdam – maar als ze dan toch in Alkmaar zijn bezoeken ze vaak toch ook het Nationaal Biermuseum De Boom, dat in 2016 op de schop ging en moderniseerde zonder de oude charme te verliezen. Als het brouwerij Zeglis lukt een eigen brouwerij en proeflokaal op te zetten zal dat het biertoerisme in Alkmaar een verdere impuls geven. Er wordt intussen ook gewerkt aan ’n app die dorstige bezoekers op weg helpt in de Alkmaarse binnenstad (daarover later meer).

Meer bier in Alkmaar

Meer willen we en meer is er. Dit blog is natuurlijk ook Alkmaars. Er komen in 2017 weer mooie proefavonden aan, ook proefavonden die ik leiden zal (en wellicht nodigt u mij nog uit voor een andere). Iedere maand is er de PINT-proefavond in het biermuseum. Natuurlijk is er ook weer het welbekende Noord-Hollands Bierfestival in de Grote Kerk en Vriendenbock in het najaar.

Wie proosten wil op het nieuwe jaar, en dat doet met een goed glas bier, kan dan ook drinken op de Alkmaarders en hun groeiende biercultuur!

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.