’n Fijn klein festival in Oudorp

oudorpOudorp is de dorpse kant van Alkmaar. Nu is Alkmaar zelf ook al best dorps, zeker voor wie ‘r wel ‘ns ’n biertje drinkt, maar Oudorp is net even idyllischer en ook net even gemoedelijker. Dat bleek vandaag ook weer op het Oudorps bierfestival, gewoon in zaal Meereboer, gewoon achter Bar Nico (de plezierige dorpskroeg), gewoon naast de kerk en gewoon naast de Chinees – het had alles en daarom was ’t zo fijn.

Klein gehouden

De kleinschaligheid is de kracht van dit festival en daar is de organisatie zuinig op. De locatie is bescheiden: een groot vierkant met ’n muurtje halverwege, een bar in de hoek (meteen ook spoelpunt) en toiletten bij de ingang. Voor het gevoel namen de kraampjes van de brouwers eigenlijk net zo veel ruimte in als er voor de bezoekers over was. ’n Mooi evenwicht. Het publiek was nooit boventallig, we konden mekaar verstaan (ook in het West-Fries); gevarieerd was het wel, van jong tot oud, van man tot vrouw, van joôn tot moid.

Oudorps bier

Bierstad Alkmaar zegeviert, maar minimaal in Oudorp. Natuurlijk, er is wel ‘ns Zeglis bij Bar Nico en de Spar heeft allerlei lokale biertjes; De Die heeft z’n postadres in de Oudorperpolder, wat zeg ik, ze zijn bijna mijn buren. Maar alleen De Vis heeft ook z’n brouwerij in ’t dorp. Zij hebben ’n bescheiden installatie staan op het Oudorper bedrijventerrein. Voor mij waren ze de verrassing van het festival, al was het maar omdat ze in het Alkmaarse bierdorp nog niet zo bekend zijn.

Op tap had De Vis ’n kuitbier en dat was voor mij meteen het eerste wat ik proefde. Het was ’n heerlijk droog bier, hard van de mout, met die prikkelende smaak van zoethout en vanille, die zo bij de haver hoort, in deze stijl dominant. Ik vond het ’n knap kuitbier, trouw aan de beginselen. Maar ook los van de stijlkenmerken overtuigde De Vis, bijvoorbeeld met het notig-zoete bockbier, ondergistend (traditie!) maar wel met Nottingham, een Engels gist dat normaal voor bovengist wordt gebruikt.

Ondergist uit de regio

’n Festivaltrend was ondergist. Jaren her pleitte ik er al voor, eindelijk krijgt ondergist de verdiende ruimde. De Vis verraste al met twee ondergisters, waaronder genoemde bock, maar ook 5Hoog uit Heemskerk had ’n hoppig pilsje mee. Fijn was daar ook de openhartigheid over de ingrediënten, die stonden gewoon op het etiket. Meer ondergist was er bij de Westfriese Bierbrouwerij en bij 1573; ook Be+er bleek tenminste de ambitie te hebben hier meer mee te doen. Wat mij betreft ’n heel gunstige ontwikkeling!

West-Fries bier en aar spul

In Oudorp is het West-Fries dialect nooit ver weg. Op dit festival speelde het ’n vrolijke bijrol, want zowel de Westfriese Bierbrouwerij als Dampegheest hadden bieren mee met namen in dialect. Ook bij Keuvel werd de afkomst niet verloochend. Juist dat lokale onderstreepte de gemoedelijkheid en die maakte de sfeer. Laat ’t, na deze tweede keer, ’n jaarlijkse traditie worden, als smaakvolle tegenhanger voor de kermissen waar deze streek zo beroemd mee werd.

Eén reactie

  • Ik vond het ook een gezellig festival ook al omdat er goed contact was met de brouwers en inderdaad gewoon verstaanbaar kon praten.
    Dat mij betreft mag het volgend jaar gewoon weer terug komen lekker gemoedelijk en gezellig.
    Tot volgend jaar.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.