Bier in Den Helder

den-helder-beatrixstraatIk ken eigenlijk geen andere stad in Nederland waar zoveel vooroordelen over bestaan als over Den Helder. Het jammere is dat die vooroordelen meestal ook precies dezelfde zijn, het komt steeds op dat zelfde belegen grapje over ergens dood gevonden willen worden neer, en dat grapje wordt dan ook nog ‘ns gebracht alsof de bevooroordeelde dat grapje zélf bedacht heeft. Nee, ’t is geen pretje om over Den Helder te spreken. Maar in de veilige monoloogvorm van dit blog wil ik ’t ‘r nog wel ‘ns op wagen, en wel, omdat Den Helder dit weekend even de bierhoofdstad van Noord-Holland is. Dat heeft alles te maken met het KeyKeg International Beer Festival.

Bierstad Den Helder

Den Helder is normaal geen bierhoofdstad, maar toch wel ’n beetje ’n bierstad. De wild gegiste experimenten van Tommie Sjef gaan heel de wereld over, maar komen oorspronkelijk uit ’n boetje in Den Helder. Verder is er de Stadsbrouwerij Helderse Jongens, gevestigd in ’n prachtig oud fort, ’n locatie waar menig Noord-Hollandse brouwer jaloers op is. Ook wordt er in Den Helder, in gehuurde ketels in dat fort, ’n broodbier gebrouwen, op basis van in de stad gebakken brood van bakkerij Dunselman. Drie verschillende benaderingen van bier, da’s niet slecht voor ’n klein stadje als Den Helder.

En er zijn dus KeyKegs. Een industrieel product uit Den Helder. KeyKegs zijn plastic biervaten waarin ’n aluminium zak zit met bier, ’n zak die door koolzuur wordt leeggeknepen. Je vindt ze over de hele wereld, en niet ten onrechte, want dit is ’n geweldige uitvinding. Zelfs de kritische Engelsen zijn om: real ale mag uit KeyKegs stromen, want het bier raakt het koolzuur niet, het bier blijft puur en daar is het die Engelsen om te doen. Bierinnovatie dus, opnieuw niet gek voor zo’n klein stadje.

Klein stadje aan zee

Ik noem Den Helder nu al tweemaal ’n klein stadje. Dat is ’t natuurlijk ook, maar zelfs die beschrijving conflicteert al met de vooroordelen. In de belegen grapjes wordt Den Helder altijd ’n stád genoemd, zo’n grote stad met veel problemen en hoge gebouwen en grijze straten – die vooroordelen dus. Den Helder oogt ook wel grootstedelijker dan Schagen of Bergen, dat is waar. Maar toch: het is ’n klein stadje aan zee, met kleine huisjes en smalle straatjes, met grachtjes en pleintjes, met hofjes en kerkjes… Kijk toch ‘ns om die vooroordelen heen, Den Helder is prachtig!

den-helder-kerkgrachtNu er dit weekend treinen en bussen* vol bierliefhebbers op Den Helder afkomen, allemaal voor dat KeyKeg International Beer Festival, hoop ik toch echt dat er ’n páár mensen zijn die in de uren voor dat festival ’n blokje om doen. Even door de Van Galenstraat en over ’t Helden der Zeeplein naar de dijk. Even, voor wie echt stappen wil, via de Javastraat en de polder naar Huisduinen. En dan terug wandelen over de punt van de dijk, met het zicht op Texel en de Razende Bol. Het stadhuisje aan de gracht. De mooie oude Rijkswerf. ’n Kop koffie bij Robuust in de levendige Keizerstraat op zaterdag, op zondag ’n Orval bij Njoy tegenover de Nieuwe Kerk. En na het festival pizza eten bij Da Gino, met uitzicht op de bouwput aan de Beatrixstraat, want Den Helder knapt echt geweldig op.

Doet ge ’t, waarde lezer? Ge zou uzelf er ’n onverwacht plezier mee doen.

Het KeyKeg International Beer Festival

Goed, en dan dus dat bierfestival. Daar moet men geweest zijn. De beste brouwers uit Noord-Holland komen (inclusief Tommie Sjef en de Helderse Jongens), maar daarenboven: er komen brouwers uit de hele wereld. En er is real ale! Dat proef je toch bijna nooit in Nederland. Alle stijlen zijn vertegenwoordigd, van pils uit Noorwegen tot stout uit Den Helder, van zuur naar zoet en langs bitter weer terug. Van fris fruit tot koffie. Enfin, mis dit niet.

En mis dus, als ’t even kan, Den Helder niet, en kijk zondagavond met mij mee naar het licht van de vuurtoren dat over stad en zee scheert.

 

* Het heeft de NS behaagd zondag bussen in plaats van treinen te laten rijden tussen Uitgeest en Schagen. Dat worden volle bussen. ’n Alternatieve route bestaat via Den Oever, waar snelbussen heenrijden, en waar ’n reguliere bus naar Den Helder vertrekt. Die is minder druk en u ziet meteen Wieringen ‘ns. Ook mooi.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.