Litouws bier in Brussel

In 2012 was ik in Vilnius, Litouwen, en maakte ik er kennis met de Litouwse biercultuur. Dat die biercultuur in ons deel van Europa nog steeds zo onbekend is, heeft me sindsdien verbaasd. Gose is inmiddels hip geworden en zelfs het Poolse rookbier is weer tot leven gewekt, maar over Litouwen hoor je nog altijd niks. Tot dit jaar dan, want er lijkt eindelijk aandacht voor Litouwen te komen, vanuit België nog wel.

Schrijven over Litouws bier

VilniusNu heb ik zelf de voorbije jaren ook niet helemaal stil gezeten. Zo blogde ik enthousiast over mijn Litouwse bierreis en ook op Wikipedia deed ik mijn best om mensen te informeren over bier in Litouwen. Met enige regelmaat ben ik in allerlei discussies over goed bier blijven herhalen dat mensen echt ‘ns naar Litouwen moesten.

De meerwaarde van de Litouwse biercultuur zit vooral in de traditie. Dat heeft die biercultuur gemeen met de Belgische. De Belgen behielden de elders verdwenen bieren van spontane vergisting, dat verplicht de rest van de bierwereld tot dankbaarheid, ook al mopperen we graag op Belgisch bier. De Litouwers bewaarden de oorsprong van bier, namelijk bier op basis van brood – zo moet het ooit zijn ontstaan. Met de Scandinaviërs bewaarden ze de traditie om bier over bloesemtakken te filteren. Ze gebruiken nog gerookte mout, ze gebruiken honing – allemaal bierhistorie, levend in Litouwen.

Goed, dat heb ik dus al eerder geschreven. Het heeft u eerder niet overtuigd, vrees ik. Litouwen is ver en Vilnius is, hoewel heus een aangename stad, ook meer gericht op vrijgezellenfeestjes, getuige de vrij pijnlijke citymarketing die Vilnius de g-spot van Europa noemt. Gelukkig kunt u volgende week ook naar België.

Litouws bier proeven in Brussel

In Brussel, hoofdstad van het Belgische traditionele bier, wordt volgend weekend namelijk een Litouws bierweekend gehouden. 9 en 10 februari is er in Brussel niet alleen Belgisch bier, maar ook Litouws bier te proeven, in de gemeente Sint-Gillis. Neem vanaf station Zuid tram 3, 4 of 51 tot Albert en stap naar Dynamo (Bar de Soif), de rest wijst zich dan vanzelf en anders staat het wel op Facebook.

Uitgenodigd zijn Litouwse brouwerijen die wel raad weten met hun eigen, oude smaken, maar zich tegelijk ook laten beïnvloeden door de internationale trends. Dat is natuurlijk mooi, Litouwen staat als biercultuur niet stil – maar om het exotisme zou je toch vooral op woorden als “keptinis” (broodbier), “midaus” (honingbier) en “gira” (kvass) af moeten stappen. Dan proef je biergeschiedenis.

De afwezige blogger

Nu denkt de lezer vast: die Plaatsman, die staat daar vooraan, die is van die tapjes niet weg te slaan.
Helaas. Ik was er dolgraag bij geweest, maar ik heb dan al andere verplichtingen, ik ben dan op Texel. Soms vloekt het toch, dat ik niet alleen bierliefhebber, maar ook dialectonderzoeker ben, en tekstschrijver, en dat ik dus altijd maar mijn tijd verdelen moet. Ik hoop dan ook van harte op een herkansing. Kom in grote getale, vier Litouws bier, en druk ze op het hart dat ze dit volgend jaar nog eens moeten organiseren. Of dat een Nederlander het ze na moet doen.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.