Bierproeverij “Gist – Chaos in bier”

Niet iedereen was erbij, maar voor wie er wel bij was is dit blog: mijn proeverij Gist – Chaos in bier op de avond van 5 april, gehouden bij eetcafé De Binnenkomer in Alkmaar. Bij deze proeverij ontdekten we de smaak van gist aan de hand van enkele klassieke en minder klassieke bieren. Bij het bier kwamen hapjes.

Bieren en bierhapjes

bierproeverijDit blog is er voor proeverijbezoekers die precies willen weten wat ze nou gedronken en geproefd hebben. Alle bieren zijn geleverd door Bier&Co, alle hapjes zijn bedacht en bereid door de mensen van De Binnenkomer.

  • Moinette Blonde Biologique (België, 7,5%) met stukjes vlaskaas
  • Sint-Bernardus Tripel (België, 8%) met in bier bereide chorizo
  • Oersoep En Garde saison (Nederland,6,5%) met een stoofpotje met sinaasappel, olijven en picada.
  • Christoffel Blond (Nederland, 5,4%) met een bruschetta waar witte cheddar op gesmolten was.
  • Orval versie februari ’16 (België, 6,2%)
  • Orval, versie november ’15 (België, meer dan 6,2%) met een fudge van nootjes.

Als extra proevertje is aan het eind Geuze Boon (België, 7%) uitgeschonken.

Gist proeven

Het thema van de bierproeverij was gist. De eerste twee bieren lieten ons kennismaken met klassieke gistaroma’s als banaan en ander zacht fruit – smaken die gist aantrekkelijk maken voor fruitvliegjes, en daarom zijn die smaken er dus ook: zo kan het gist zich, via de fruitvliegjes, goed verspreiden. Maar ook voor de bierdrinker is de zachte fruitige smaak aangenaam!

Dat het ook anders kan bewees het derde bier, een saison, waarin we juist een licht peperige, kruidige gistsmaak konden herkennen. Er zijn vele verschillende gisten met heel uiteenlopende profielen. Het andere uiterste proefden we na de pauze: ongefilterd pils, waar het gist nauwelijks een rol van betekenis lijkt te spelen. De koude vergisting (“ondergist”) laat alle ruimte aan de hop.

Hop proefden we ook in de jonge Orval, samen met een vertrouwde zachte gistsmaak. In de oude Orval was echter een heel andere gistsmaak ontstaan, een veel kruidiger smaak, die “wild” en “landelijk” was – een brett-gist. Dergelijk gist levert veel nuance op in de smaak van een bier. Dit wilde gist maakte ook het extra bier, de Geuze Boon, zo bijzonder: daar is een onmiskenbaar zure smaak ontstaan, die door liefhebbers heel verfrissend wordt gevonden, maar niet iedere bierdrinker voor zich weet te winnen.

Proeverij Marcel Plaatsman

De bierproeverij met als thema “Gist – Chaos in bier” kan natuurlijk ook met andere bieren en andere invalshoeken worden overgedaan. Ik laat me graag uitdagen door weer een ander publiek en weer andere bieren. Uiteraard zijn er ook andere proeverijen met andere thema’s. Interesse? Neem dan contact met mij op!

Overzicht

  • Bierproeverij
  • Gist – Chaos in bier
  • Marcel Plaatsman
  • 5 april 2016
  • Eetcafé De Binnenkomer
  • Alkmaar

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.