Meer bier in de krant

Meermaals heb ik mij erover beklaagd: er is te weinig bier in de krant. Natuurlijk valt er regelmatig iets te lezen over mislukte overnames en de aandelen van Heineken, maar dat is economie, dat gaat niet over smaak of traditie. Over wijn wordt zo veel meer geschreven. Elke krant heeft wel een wijnrubriek en als er iets over eten wordt gezegd, dan moet er ook weer iets over wijn onderstaan, niet over bier. Dat moest anders, schreef ik. Werd het anders?

De afgelopen weken hebben mij zomaar ’n beetje optimistisch gestemd. Afgelopen weekend was er weer de restaurantrecensie van Hiske Versprille in Het Parool en opnieuw gaf Hiske mij het gevoel best hart voor goed bier te hebben. Nu had ze aan de Brand Zwaar Blond gezeten, bij Julius Bar & Grill in Amsterdam, een restaurant dat ze trouwens maar een vijf gaf en waarvan ze streng vaststelde dat er wel wijn, maar geen speciaalbier op de kaart stond. Daarmee deed Hiske het twee keer goed: niet alleen impliceerde ze dat dit type restaurant ook speciaalbier had moeten hebben, ze liet tussen de regels ook merken haar Brand Zwaar Blond geen echt speciaalbier te vinden, ook al roept Julius op z’n webstek van wel.

Van Hiske Versprille ben ik al langer fan. Ze heeft het al wel vaker over bier gehad, bijvoorbeeld na haar bezoek aan Bar Brouw. Daar leek ze ook echt van het bier genoten te hebben. Er is hoop, denk ik dan. Maar dat ik dat denk, bewijst ook wel hoe hopeloos het verder in recensieland is. Hiske valt op, terwijl ze hiermee helemaal niet op zou moeten vallen.

Maar goed, ik was hoopvol en dat blijf ik nog even. Er waren meer opstekers. Zo las ik in datzelfde Parool onlangs een artikeltje over biergist. Dat alleen al verraste me: kranten durven tegenwoordig in te gaan op zoiets specifieks als biergist, stel je voor! Na decennia gepalaver over haast uitgestorven druivenrassen, staat er nu eindelijk ‘ns iets in de gazet over biergist! Jawel! Nog leuker: in het artikel kwam ook de door mij zo gewaardeerde brouwerij De Vriendschap aan het woord. Kennelijk wist de journalist hen te vinden, opnieuw een goed teken.
(Het bewuste artikel kon ik online alleen terugvinden bij Folia, dus daar link ik u bij dezen maar even heen.)

U las het al tussen de regels: mijn enthousiasme is eigenlijk ook gelatenheid. Wat sta ik hier blij te wezen met een paar aardige artikeltjes over bier, met zelfs maar een bijzin van Hiske, terwijl er nog steeds geen bierrecensies in de krant staan, wel wijnrecensies? Onlangs bracht de NOS nog het nieuws dat er in Nederland steeds meer wijngaarden zijn. Fijn hoor, maar wanneer brengen ze het bericht dat er steeds meer brouwerijen zijn?

Bier is de populairste alcoholische drank van Nederland en er wordt in Nederland bier van wereldklasse gemaakt. Dat druppelt door in de media, wat geweldig is, maar het zou niet meer moeten druppelen, het zou stilaan wel eens mogen hozen. Dan juich ik pas echt zonder bedenkingen.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.