Tekstschrijver: teksten over bier

pils

Als zelfstandig tekstschrijver ben ik natuurlijk in de eerste plaats breed inzetbaar. Over allerlei onderwerpen kan ik voor u schrijven, als ik maar over de juiste informatie beschik. Slechts zelden verkoop ik “nee”, eigenlijk alleen als ik merk dat een onderwerp ál te ver van me af staat. Dat is dan eerlijkheid. Ook eerlijk: ik heb natuurlijk wel ’n paar specialiteiten. Wie dit blog ’n beetje kent zal wel weten welke. Voor teksten over bier kunt u bijvoorbeeld uitstekend bij mij terecht.

Webteksten voor brouwers

Klanten vinden mij online en meestal vinden ze mij omdat ze naar webteksten zoeken. De moderne tekstschrijver schrijft vooral voor het internet. Ook teksten over bier zijn meestal voor dat internet bedoeld. Heel simpel: een brouwer wil een website, om zich aan zijn klanten voor te kunnen stellen, en vraagt mij om die teksten voor hem te schrijven. Dat kan ik net zo goed als een brouwer brouwen kan.

Mijn werkwijze is bij teksten over bier eigenlijk niet anders dan bij andere webteksten. Door wat vragen en praten leer ik het profiel van de brouwerij kennen, definieer ik wat deze brouwerij van andere onderscheidt, en daar maak ik dan een eerste tekst over. Die tekst is klantgericht: de bezoeker van de website krijgt door het verhaal een algemeen, positief beeld van de brouwerij en dat is natuurlijk ook de bedoeling.

Daarnaast zijn er ook teksten die gericht zijn op de online vindbaarheid. Het is voor een brouwerij uit pakweg Alkmaar natuurlijk interessant om gevonden te worden als iemand “brouwerij Alkmaar” googelt. Afhankelijk van de doelgroep kunnen ook andere zoektermen nuttig zijn. Als SEO-specialist kan ik teksten schrijven die goed gevonden worden in Google. Dat is commercieel interessant.

Teksten voor bieretiketten

Brouwers hebben meer tekst nodig dan enkel tekst voor de website. Bieretiketten zijn minstens zo belangrijk: de tekst op het etiket is voor veel klanten het eerste wat ze over uw brouwerij lezen. Die tekst moet kort en bondig zijn, maar zeker ook een goede eerste indruk achterlaten, en natuurlijk noodzakelijke informatie over het bier geven. Ik kan teksten voor bieretiketten schrijven die aan al deze eisen voldoen. Bij een nieuw bier, dat ik nog niet heb kunnen proeven, zal ik op basis van de ingrediënten toch al een kloppende smaakassociatie kunnen geven die op het etiket kan. Hier kunt u als brouwer zeker profiteren van mijn kennis en ervaring. Uiteraard maak ik ook gebruik van de andere informatie die u mij geeft. Indien mogelijk proef ik natuurlijk graag ook het testbrouwsel…

Teksten voor horeca

Niet alleen brouwers nemen teksten bij mij af. Ook in de horeca is er behoefte aan informatieve, leuke teksten over bier. Die kan ik leveren. Ik kan u ook adviseren bij het samenstellen van uw bierkaart, of meedenken over leuke acties om speciaalbier meer onder de aandacht van uw gasten te brengen. Voor het geschreven woord kunt u bij mij terecht, maar zeker ook voor het gesproken woord: ik geef ook bierproeverijen, want over bier valt oneindig veel te vertellen.

Bierrecensies?

Soms krijg ik de vraag of ik een bepaald bier wil recenseren. Dat wil ik best, maar u kunt mij daarvoor niet betalen. Ik recenseer namelijk niet in opdracht! Als ik een bierrecensie schrijf wil ik vrijuit kunnen spreken en schrijven, als dat niet zo zou zijn, dan zou ik als recensent geen knip voor mijn neus waard zijn. Natuurlijk kunt u mij wel uw bier sturen, dan wijd ik er vast een stukje aan. Maar u doet dat dan wel geheel op eigen risico…

De biertekstschrijver

Voor bierrecensies kunt u mij dus niet inhuren, voor al het andere wel. Als tekstschrijver, of beter: biertekstschrijver, ga ik dan graag een samenwerking met u aan, waar veel goeds uit voort kan komen – en die we natuurlijk bezegelen met een glas bier. Mijn tarieven vindt u alvast op deze website. Neem contact met me op voor een afspraak!

2 van de reacties

  • Wat een grappige invalshoek! Ik zou je willen vragen, wat betreft het vertalen van teksten, zou je wat ideeën kunnen delen voor tekst op bier etiketten voor de Engelse markt? Heb je hier al eens wat voor gedaan? Hoort het graag van je!

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.