Thuin in zwart-wit

Precies een week geleden was ik in Thuin. Het miezerde, het licht kwam in natte vlagen naar beneden. Toch was Thuin opmerkelijk fotogeniek.

Thuin is een kleine Waalse stad, onder de rook van Charleroi. Vanuit Charleroi – wat trouwens ook een fotogenieke stad is, met een alleraardigst centrum – ben je er met de trein in een kwartiertje. Dat tochtje is wel wat eigenaardig, het voert eerst langs de grove industrie waar deze regio bekend om staat, en dan, na een kort bochtje, rijdt de trein ineens door prachtige heuvellandschappen, met beboste hellingen en lieflijke dorpjes langs de stroom, en langs een abdijruïne zelfs… België blijft boeien met contrasten.

Thuin fotografeerde ik in zwart-wit, wat natuurlijk met dat miezerweer te maken had. Ik zou er nog best ‘ns willen terugkomen voor een serie in de zon. Ach, en anders voor nóg één in zwart-wit, want in dit kleine stadje kun je wel eindeloos fotograferen, of tekenen zelfs. Thuin is vol mooie hoekjes en verrassende doorkijkjes.

1.

De trein komt aan in het dal, waar de benedenstad is. Meteen zie je de bovenstad, die hoog boven het dal uittorent en ook ouder is, al zitten er in de benedenstad nu meer winkels. Het belfort is het symbool van Thuin.

2.

3.

4.

De bescheiden parochiekerk van de bovenstad leek wel geheel verlaten. Een bordje in de deur vermeldde dat de missen voortaan in de benedenstad zouden plaatsvinden, maar zelfs dat bordje was verweerd. Het gaf het gebouw een spookachtige charme.

5.

6.

7.

Stille straatjes voeren naar de groene zuidrand van de bovenstad, waar hangende tuinen uitzien over een tweede dal.

8.

9.

10.

De bovenstad bestaat uit een hoofdstraat waarlangs statige gebouwen staan, en waar steegjes op uitkomen die naar minder statige hoekjes stad voeren.

11.

12.

13.

14.

Nog een blik op het belfort, voor trappen ons weer naar beneden brengen.

15.

Ook de benedenstad heeft oude stukjes.

16.

Tot zover Thuin.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.