Nieuw Alkmaars bier

brouwerij ZeglisDe vaste lezers van mijn blog hebben er al wel iets van meegekregen, want door mijn enthousiasme kon ik het toch niet helemaal voor me houden: Alkmaar krijgt weer Alkmaars bier. Echt Alkmaars bier, gebrouwen door een Alkmaarse brouwerij, die ook echt de ambitie heeft zijn ketels hier in de kaasstad neer te zetten. Dat is voor een Alkmaarse bierliefhebber natuurlijk echt geweldig nieuws.

Wat ontbrak aan bierstad Alkmaar

Toen ik eind vorig jaar in kaart bracht hoe het er voor stond met bier in Alkmaar, toen was ik over heel wat zaken tevreden, maar klaagde ik toch ook wel over het gebrek aan een Alkmaarse brouwerij. Het verkwikkelijke Alkmaars Blondje komt eigenlijk uit Limmen, het eigen bier van café De Koning komt uit Heiloo. In het verleden hadden we een Alkmaars bier uit Heerhugowaard. Natuurlijk, het is eigenlijk allemaal één agglomeratie, één stad, Groot-Alkmaar… Maar toch. Bier moet lokaal zijn, dat is leuk en het is ook hip.

Ook nu, in juli 2016, heeft Alkmaar nog geen echte eigen brouwerij, er staan nog geen ketels in de stad, behalve dan de kleine ketels van de hobbybrouwers. Maar nu is er tenminste de hoop dat die er wel gaan komen. Er komt een brouwerij en die heet brouwerij Zeglis.

Zeglis en bier

Over Zeglis blogde ik óók al eind 2015, de k van Zeglis was toen ’n talig ontdekkinkje van me, maar het was natuurlijk ook wel spel. Toen wist ik net van het ontstaan van brouwerij Zeglis af en hoewel ik er nog niet over mocht bloggen, deed ik het stiekem toch door eerst over die naam, en dan later over Alkmaars bier te bloggen. Het Zeglis is een oude Alkmaarse rivier en er hebben brouwerijen langs gestaan, zo komt alles samen.

Zeglis Eersteling

Het eerste bier van brouwerij Zeglis wordt over precies een week gepresenteerd, op woensdag 20 juli. In Alkmaar, natuurlijk, voor dorstige kelen om 20:00 bij café ’t Kooltuintje (zie Facebook) en later die avond voor pers en geïnteresseerden bij het Alkmaars Koffiehuis. Dat is dan het flesbier. Een dag later, op donderdag 21 juli, wordt het tapbier geïntroduceerd bij De Kleine Deugniet. Dan kunnen alle Alkmaarders het proeven op de manier die ze zelf het lekkerst vinden.

Zeglis Eersteling folder (pdf)

Zo, dat is er dan uit: het Alkmaars bier komt en het komt snel, al komt het nu nog even uit Purmerend, in afwachting van een eigen pand in Alkmaar. Maar wat is het voor bier, die Zeglis Eersteling? Als bierblogger bevind ik mij soms in een benijdenswaardige positie, lang niet altijd, maar wel in dit geval: ik heb de Zeglis Eersteling al geproefd. Ik ben dan ook één van de betrokkenen bij de presentatie in ’t Kooltuintje, ik moet wel.

Zeglis Eersteling: de smaak

Een echte bierrecensie wil ik nog niet geven, maar een vluchtige indruk van dit nieuwe Alkmaarse bier heb ik wel. De Zeglis Eersteling geurt geweldig fruitig, tropisch en geel, en blijkt al bij de eerste slok een echte hopbom. Bitter, fris, heel aromatisch en continu uitdagend. Een bier dat een spel speelt met de tong, en natuurlijk met de verwachtingen van de Alkmaarders, want er zit meer aan te komen. Brouwerij Zeglis gaat verder en ze zullen ons nog gaan verrassen met milde stouts, pittige rookbieren en nog weer andere hoppen dan de nu gebruikte Yellow Sub. Dat smaakt naar meer.

Eén reactie

  • een nieuwe brouwer uit Uitgeest nl brouwerij Vis heeft in het oostelijk industriegebied(naam weet ik niet)een pand gekocht.Wanneer alles operatief is is mij ook nog niet bekend.

Wat hier staat, is van Marcel Plaatsman - van mij dus. Ik heb het geschreven, anders stond 't hier niet.